Αύξηση των λουκέτων στις επαγγελματικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Αύξηση των λουκέτων στις επαγγελματικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 5396/03.02.2012

Προς Υπουργό:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Δραματική αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε το 2011, αποτυπώνοντας τη δυσχερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης και οι καταναλωτές. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, 5.354 επαγγελματικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο το 2011, ενώ το τρέχον έτος η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη πιο δυσχερής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τον περασμένο μήνα, Ιανουάριο του 2012, οι διαγραφές ανήλθαν σε 609, ενώ εγράφησαν 288 επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι επιχειρήσεις μαστίζονται από τη βαρύτατη φορολογία, τις έκτακτες εισφορές, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που οφείλει το δημόσιο και την έλλειψη ρευστότητας. Εάν σύντομα δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική και δεν δημιουργηθεί ένα σταθερό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις που θα κινδυνεύουν με λουκέτο θα είναι σίγουρα πολύ περισσότερες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-  Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο νομό Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου